• Posted

Radost Božića

Prošla je godina bila godina jubileja: stote obljetnice rođenja doajena naivne umjetnosti - Ivana Generalića, kada su svi pisani i audiovizualni mediji oglašavali o tome. No, treba spomenuti i onu intimnu notu, koju su u pojedinim fazama svoje umjetnosti njegovali i sami umjetnici, tj. valja imati na umu da datumi vezani uz rođenje, smrt, trenutke velikih umjetničkih uzleta, ali i trenutke iz privatnog života svake godine ostaju simboli sreće, tuge i ponosa za sve živuće potomke, prijatelje i suradnike Ivana i Josipa Generalića. Isto su to trenuci časnih začetaka i povijesti za sve slikare i kipare bliske naivnom izričaju.

Konstantno napominjem kako je umjetnost Hlebinske škole, iako isprva instruirana od strane Krste Hegedušića, nadrasla okvire, oslobodila se utjecaja i podstreka te, nesvjesno, postala samostalan entitet koji se nastavio na ono što se nešto ranije odvijalo u svjetskoj umjetnosti. Ono što su u svojim djelima dotakli Gauguin i Rousseau, možda čak i zbog nedostatka neposredne prisutnosti motiva prerasta u nešto više nalik egzotici, ali isti impuls neposrednosti koji je prisutan kod umjetnosti Hlebinske škole nailazi, u doslovnom i u prenesenom smislu, na plodno tlo. Dva najveća barda hrvatske naive; Ivan i Josip Generalić slikali su ono što vide i osjećaju, kako god pojedine njihove faze bile naknadno nazvane.

Budući da su oboje preminuli unutar mjesec dana, s razmakom od 12 godina, Udruga hlebinskih slikara i kipara naive odlučila im je i u ovoj godini, bez „posebnih“ jubileja, već samo uz veliko poštovanje i naglasak da su za njih uvijek posebni, prirediti „hommage“ izložbom svojih slikarskih i kiparskih radova, upravo u Galeriji Josip Generalić, upravo u njihovim voljenim Hlebinama, upravo u mjesecu odlaska ovih velikih umjetnika.

 

Preuzmi privitke: