• Posted

2. kolonija "Alpe Adria srce naive 2015."

Iako je ovogodišnja kolonija „ALPE ADRIA SRCE NAIVE“ održana tek drugi put za očekivati je da će se ona uspješno razvijati i okupljati sve veći broj umjetnika te naposljetku postati tradicionalnim i prepoznatljivim brendom te regije. Tome u prilog govori i činjenica da se, od 2014. godine, broj sudionika kolonije popeo s 19 na čak 30 umjetnika.

Svi oni neumorno stvaraju, unatoč svakodnevnim obavezama, nalazeći čak i vremena za ovakva okupljanja, kako bi svojim talentom doprinijeli zajedničkom, višem cilju; promociji naivne umjetnosti koja u ovome kraju ima tradiciju dužu od 80 godina.

Ove se godine okupilo petero slikara iz Mađarske, troje iz Slovenije, a njihovi hrvatski kolege, njih dvadeset i dvoje, nakon tople dobrodošlice, pridružili su im se u slikanju. U sklopu kolonije nastale su 33 slike. Radilo se pretežno u tehnikama ulja na staklu i ulja na platnu, dok su neki koristili tehniku ulja na lesonitu, akrila na platnu, suhog pastela te tuša. Motivika je raznorodna; od poljskih radova i krajolika, koji su nekako i najkarakterističniji i najčešći, kad je riječ o naivnoj umjetnosti, prikaza životinja, cvijeća i hrane do samog amblematičnog „naivnog“ pijetla.

Kao što je to i u prirodi, intenzivniji i topliji tonovi prevladavaju kod slika čija je tema smještena u ljeto ili jesen; nekima kao da samo Sunce potencira boju i daje vizualni identitet. Negdje su prikazani dnevni radovi poput odlaska na polje, ribolov, vinograd ili pak vanjski radovi oko kuće i razgovori susjeda uz ogradu. Žito, tikve, voće, cvijeće; kolorit flore i faune glavni su atributi pojedinih radova. Većina autora čiji mi je opus od ranije poznat, ostala je vjerna svojem izričaju; kako tehnikama tako i motivikom koja je gotovo u potpunosti inspirirana prizorima iz podravskog kraja. Velik je stoga naglasak stavljen i na motive teškog fizičkog rada kojem su žitelji ovog kraja uvijek bili vični i predani, tek uz poneki „intermezzo“ za sitna zadovoljstva poput druženja i hobija.

Svoje su mjesto u nastalim radovima našli i brojni krajolici iz različitih godišnjih doba za koje smatram da najbolje odražavaju senzitivnu dušu umjetnika, njegov nemir, tugu, radost ili kontemplaciju nad životom uopće. U našem kraju, gdje prevladava vjerski usmjereno stanovništvo, ne nedostaje ni religijskih motiva, bili oni prikazani kao glavna tema ili samo simbolični crkveni tornjevi u pozadini slike. U pojedinim radovima nailazimo i na naznake ironije koja je, na više ili manje suptilan način, prikazivana u radovima od samih početaka Hlebinske škole.

Znati prenijeti emocije; prikazati samoću u slikama kuća i koliba, težinu rada u nekoliko težaka, ljepotu i životnu radost u cvjetnim i šumskim prizorima izuzetno bogate palete boja, natjerati nas da gotovo osjetimo hladnoću i leden dah u prizorima zimskih krajolika umijeće je naših naivnih umjetnika još od prvih generacija koje su stasale u Hlebinama. Neki od inozemnih umjetnika drže se tema bliskih onima hrvatskih, ali ih izvode u nešto drugačijem slikarskom rukopisu. Naime, na mnogo slika nema prisutnih jasnih kontura, posebice u pozadinskim motivima. Ispuna pozadine ponekad koketira s brzim impresionističkim potezima, a apstraktna pozadina stoji u kontrapunktu s glavnim motivom kojeg bismo mogli okarakterizirati tipičnim za naivnu umjetnost. Oni također prikazuju ljude iz različitih društvenih skupina; kartaše, glazbenike, radnike pa čak i pijance, ponekad na humorističan, a ponekad na karikaturalan način, prikazuju rad, ali i mir i idilu u motivima iz prirode u kojima, unatoč silovitim pokretima uspijevamo osjetiti pozitivnost.

No, sve što svi ovi slikari, hrvatski i strani pokazuju na svojim slikama, uvijek ima naglasak na ono ljudsko i univerzalno što je zapravo i zajednički faktor koji je umjetnike iz različitih zemalja ujedinio u ovu likovnu koloniju. Ona je ove godine, kao i prošle, provedena izuzetno uspješno te zaista predstavlja jedan pozitivan projekt s golemim potencijalom za budući rast i razvoj, a sve s ciljem promoviranja vrijednosti naivne umjetnosti koja je uistinu fenomen vrijedan svake pažnje i promocije na lokalnoj, regionalnoj i svjetskoj razini.

Autor: Jelena Maksić Gudek, magistra povijesti umjetnosti i komparativne književnosti

Preuzmi privitke: